Înapoi
50 lei 2009
arcul geodezic Struve
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2009 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova


harta Republicii Moldova, deasupra traseul folosit de Struve pentru triangulația arcului de meridian, punctul geodezic Rudi, cîteva construcții geometrice ajutătoare, în stînga un fragment de meridian cu trei coordonate de paralele - 46°, 47° și 48°, inscripțiile RUDI și ARCUL GEODEZIC STRUVE

Tiraj maxim: 500 de monede

Piesa a fost bătută la Monetăria Cehiei. Face parte din seria Monumentele Moldovei, alături de piesele de 50 de lei din 2008 cu stejarul lui Ștefan cel Mare de la Cobîlea, din 2010 cu rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi și din anul 2012 cu cetatea Soroca.

Despre astronomul Struve

Astronomul Friedrich Georg Wilhelm von Struve (1793-1864) s-a născut la Altona, în Danemarca (azi orașul se găsește în Germania), într-o familie ce a dat un lung șir de astronomi. Împreuna cu familia a emigrat în Imperiul Țarist, unde a urmat facultatea și a ajuns directorul observatorului astronomic din Tartu (din Estonia, pe atunci în componența Rusiei; orașul e cunoscut și sub numele său german, Dorpat). În 1838 Struve a devenit directorul cunoscutului observator astronomic Pulkovo, de lîngă Petersburg.

Despre arcul geodezic Struve

Arcul Struve este numele unui lanț de 258 de triunghiuri gigantice construite între 265 de puncte, ce se întinde de la Hammerfest, în Norvegia, pînă la Marea Neagră, pe mai mult de 2800 de kilometri. Arcul a fost construit și utilizat între anii 1816 și 1855 de astronomul Struve pentru a determina lungimea unui segment de meridian. Cercetările au ajutat și la stabilirea formei exacte a Pămîntului.

La vremea executării triangulației arcul se afla aproape în întregime pe teritoriul Imperiului Țarist, numai partea cea mai nordică fiind pe teritoriul uniunii suedezo-norvegiene; azi traseul arcului trece prin nu mai puțin de 10 țări.

Arcul - prin cele 34 de puncte geodezice păstrate pînă în prezent - fost inclus în anul 2005 în patrimoniul mondial UNESCO.

Arcul geodezic Struve are 27 de puncte pe teritoriul Republicii Moldova. Cel mai cunoscut este situat lîngă satul Rudi de lîngă Dondușeni, unde în 2006 a fost ridicat un monument. Punctul de la Rudi a fost ridicat în anul 1847. La Rudi (sau Rughi) se găsește o mănăstire ridicată în anul 1777 sub Grigore al III-lea Ghica. Biserica mănăstirii este reprezentată pe o monedă de 50 de lei din anul 2000.

În secolul al XIX-lea măsurarea unui arc de meridian era o operațiune foarte grea, potrivită pentru subiectul unei cărți de ficțiune; Jules Verne a publicat în 1870 romanul Aventurile celor trei ruși și trei englezi în Africa Australă, care descrie aventurile extraordinare a șase astronomi care au desfășurat operațiuni de triangulație în Africa.


Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede românești, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitații sau vînzări și nici nu pot fi afișate pe altă pagină de internet fără acordul proprietarului.


Înapoi la pagina de selecție!